Amasra
Amasra on Turkin Mustanmeren länsirannikolla sijaitseva historiallinen ja luonnonlahjaksi nimitetty, kahdesta saaresta, kahdesta niemestä ja viidestä vuoristosta muodostunut pieni kaupunki. Pinta-alaa Amasralla on 115 km2 ja vakituisia asukkaita noin 6000. Kaupungin väkiluku kolminkertaistuu kesäisin jolloin turistit niin Turkista kuin ympäri maailmaa saapuvat katsomaan tuhansia vuosia vanhoja historiallisia nähtävyyksiä. Esimerkkinä mainittakoon maailman ainoa maantiemuistomerkki( Kuşkayası yol anıtı)”Lintukallio”, joka on rakennettu Amasran ja Bartınin välille vuosina 41-54 jKr Rooman imperiumin (Tiberius Cladius Germanicus`ìn) aikana. Muita mieleenkiintoisia nähtävyyksiä ovat mm. Amasran linna ja museo. Amasrassa on useampi hiekkaranta.

Amasra
Soturit, merenkulkijat, ja liikemiehet muodostivat Amasran ensimmäiset asukkaat (15-luvulla eKr).
Joonialaisten uudisasukkaiden aikana kaupunki tunnettiin nimellä ”Sesamos” sitten, ”Amastris” (IV-eKr), ja Amastedos (70-eKr). Amasran saarien selässä kasvaa edelleen runsaasti seesamin kukkia, siksi uskotaan paikan saaneen nimensä Sesamos.

Amasra
Amasra on siirtynyt sotimatta Genoalaisten hallinnasta Ottomaaneille Sulttaani Mehmed II. aikana, seitsemän vuotta Konstantinopolin (Istanbul) valloituksen jälkeen lokakuussa 1460. Muutamat sadat paikalliset asukkaat, (mm. latiinit, bysantit ja armenialaiset) siirrettiin laivalla Istanbuliin Peraan heidän turvallisuudensa vuoksi, jossa asui silloin sekä Genoalaiset että muutkin eurooppalaiset kristityt. Paikalle tuotiin Turkkilaiset asukkat Eflanin linnasta, 45 km. päästä. Turkin tasavallan perustamisen  jälkeen paikkaa alettiin kutsua Amasraksi.
Amasra
Seistessään kaupungin korkeimman vuoren huipulla Sulttaani Mehmed II. oli syvästi vaikuttunut uskomattoman kauniista näköalasta ja kysyikin seuralaisiltaan: ”onko tämä paikka maailman silmäterä?”
 ”lala, çeşm-i cihan bumudur, ola?”

Amasra
1940 luvulla Amasrasta alkoi tulla Turkin ensimmäinen turismikohde. Turkin varakkaat byrokraatit ja liikemiehet alkoivat käydä paikassa ja myös ensimmäistä kertaa alkoi pensionaatti toiminta, siellä kun ei ollut hotelleja matkailijoille. Nykyään sama pensionaatti perinne jatkuu Amasrassa monista hotellirakennuksista huolimatta.

Amasra

Amasra tunnetaan Turkissa laadukkaista kalaravintoloista, yli neljästäkymmenestä erilaisesta paikallisyrtistä tehdyistä salaateista, käsintehdyistä puulahjatavaroista ja taulumaisista maisemista. Uskomuksen mukaan maailman parhaat puksipuut kasvaavat Amasran ympärillä.

Yli 3500–vuotias Amasra on paratiisi turkoosin mustanmeren rannikon ja metsien vihersävyjen alla. On vaikea arvata onko mustameri Amasran käsivarsilla vai Amasra mustanmeren syleilyssä.

Tekstit:  Yılmaz Bulut (Ravintoloitsija, ja Amasrasta kotoisin)

Ankara – Amasra : 283 km.
Istanbul- Amasra: 465 km.
Espoo  -   Amasra :  3350 km.

Kuvien lähde: Amasra.net

Amasra
Amasra
Oivahymy
Toteutus Mediatuki